Telemach Slovenija najslabši internetni ponudnik

Problem številka 1 (zapiranje portov):

Nekaj časa nazaj  sem se odločil, da postavim svoj DNS strežnik z namenom blokiranja oglasov. Vse je delovalo super, dokler nisem hotel dostopati do lastnega DNS strežnika iz oddaljene lokacije. Po par minutnem razhroščevanju sem ugotovil, da mi Telemach blokira DNS vrata 53. Pisal sem na podporo in dobil sledeči odgovor:

Pozdravljeni,

port 53 je zaprt zaradi varnosti in je onemogočen za vse naročnike rezidenčnih paketov, izjema so le poslovni paketi.

V primeru dodatnih vprašanj smo vam na razpolago.
Lep pozdrav

Ok, vredu, pišem nazaj in povem, da sem napredni uporabnik, da vem kaj počnem in da naj mi odprejo port, saj mi v nasprotnem primeru omejujejo povezljivost. Odgovora nisem prejel. Po zakonu je kršen 203. člen (nevtralnost interneta) zakona o elektronskih komunikacijah, zato sem podal prijavo na AKOS (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve republike banane Slovenije), da vidm kam pes taco moli.

Od njih sem prejel sledeči odgovor:

Spoštovani,

v zvezi z blokiranjem UDP porta 53 v DL smeri smo na agenciji na stališču, da je blokada upravičena.   
Razlog je v tem, da se danes na trgu dobi mnogo poceni usmerjevalnikov, ki imajo privzeto odprt port 53, 
ki ga je mogoče zlorabiti v napad z ojačitvijo. V primeru, da to takšnega napada pride 
(veliko DNS zahtev s strani rezidenčnih usmerjevalnikov), predstavlja to varnostno grožnjo operaterju.
V zvezi s tem obstaja tudi priporočilo RFC 5358 https://www.ietf.org/rfc/rfc5358.txt  
(Preventing Rec. NS in Reflector Attacks), ki pravi med drugim:"By default, 
nameservers SHOULD NOT offer recursive service to  external networks."

Po našem vedenju operater Telemach kljub vsemu na zahtevo uporabnika ta port odpre, 
vendar na odgovornost stranke, ki tudi nosi vse posledice v omrežju v primeru, da pride do zlorabe.

Ok, vredu, očitno res obstajajo poceni, nič vredni kitajski usmerjevalniki, ki lahko povzročajo težave na omrežju. Prav tako razumem, da je privzeta varnostna politika na ta račun zaprtje DNS porta. Kar ne razumem, je njihova neprilagodljivost do strank. Uporabnik s čong šlonk kitajskim backdooranim usmerjevalnikom vsekakor ne bo potreboval dodatnih odpiranj vrat, saj itak nima pojma zakaj se gre. S tem, da jim pišem naj mi odprejo vrata, jim dam avtomatsko vedeti, da nisem faking amater in vem kaj počnem. Zakaj mi nebi ugodili? (AKOS v mailu pravi, da to naredijo – yeah right). Hočejo od mene, da zakupim poslovni paket?

Problem številka 2 (neumni paketi oz. nezmožnost prilagajanja):

Trenutni paket, ki ga imam je 200 Mbit dol, 6Mbit gor na kabelskem internetu. Downloada še zdaleč ne rabim toliko, raje vidim 100/50, kakor trenutnih 200/6. Razumem, da ni optika, ampak centralo imam 100 metrov stran, gledam jo skozi okno. Do centrale pride link po optiki. Trenutni sistem na kabelskem internetu je EuroDOCSIS 3.0, kateri naj bi po standardih dosegal 1.2Gbit dol in 200 Mbit gor, torej ne gre za tehnično omejitev. Kaj operaterji še niso dojeli, da gre danes vse v oblačne storitve in tudi upload šteje?

Plačujem najdražji paket, zato da lahko 4k torrente potegnem dol v 1 minuti, ne morem pa uporabljati interneta za streamanje spletne kamere v full HD na internet …

Na podpori pravijo, da ni možnosti individualne nastavitve paketov in verjetno je tako tudi pri drugih operaterjih. To je ena velika neumnost. Lahko bi ponujali doplačilo za določene storitve, kakor ima na primer Telekom za dodaten zakup prenosa podatkov, vendar v tem primeru dodatni zakup upload hitrosti.

Na žalost je Telemach edini ponudnik interneta v mojem kraju, zato sem obsojen na njihovo debilno varnostno politiko in njihove neumne ekonomske modele.
Trenutno bom spremenil paket iz najdražjega v najcenejšega, prvič zato ker najdražji paket ne zadovolji mojih potreb in ga preplačujem, drugič pa zaradi neugoditve odprtja DNS vrat.
Telemacha ne bom podpiral ter ga vsem odsvetujem. V vmesnem času bom pa nadaljeval na graditvi 5Ghz linkov v mesto, kjer bom izbral drugega ponudnika storitev in odpovedal Telemach.

 

IZOGIBAJTE SE TELEMACHA, podpora  in prilagodljivost strankam je ŠALA.

2 comments

  1. To z zapiranjem ni nič novega in če jim v mejlu napišeš z besedami, da si želiš odprte porte (in ne z argumenti, da si ti napredni uporabnik), bodo verjetno premislili o tem. Sicer pa imam sam precej dobro izkušnjo z njimi: na prijavo napake hitro odreagirajo, podpora je dobra, cena pa tudi več kot konkurenčna. Aja, glede uploada: žal je tako kot in in bomo malo še morali počakati na višje hitrosti.

    1. Prvo sem jih lepo, civilizirano vprašal in dobil negativni odgovor. Kar se uploada tiče, treba jim je težiti. Če nobeden ne bo težil, se nič ne bo spremenilo. Najbolj jih boli, če jih udariš po žepu in odpoveš naročniško razmerje, v kolikor imaš možnosti drugega ponudnika. Meni trenutno to ne pride v poštev, dokler ne dokončam izgradnje lastne infrastrukture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *